Животът е пълен с предизвикателства

една публикация на  hubavica.eu от 21/06/2021

Животът може да бъде предизвикателен и дори да имате достатъчно късмет, за да избегнете големи травми, вероятно ще се сблъскате с много други препятствия. Загуба на работа, проблеми в отношенията, болести, дискриминация, смърт на някой близък, когото обичате - тези трудности се случват на всички хора. Добавете саморазрушаващото се поведение и погрешните убеждения към списъка и може да има моменти, в които да се почувствате, че имате нужда отчаяно от малко помощ. Там идва вашият добър психотерапевт на помощ.

Психотерапията е начин да ви се помогне да се излекувате, да се справите или да израстете, когато се сблъскате с трудности от всякакъв тип. Понякога се нарича разговорна терапия, защото се основава на разговори с професионален психотерапевт, психиатър или съветник.

Какво точно представлява психотерапията?

Психотерапията се основава на взаимоотношения между вас и вашият психотерапевт. В поверителна обстановка вие и вашият психотерапевт обсъждате части от живота си и случки, които искате да подобрите.

В зависимост от вашия психотерапевт, вида на терапията и вашите собствени нужди, можете да говорите за различни неща като лична история, емоции, взаимоотношения, мисловни модели, поведение и навици, цели и препятствия.

Има ли различни видове психотерапия?

Полето на психотерапията непрекъснато се развива. Докато изследванията хвърлят светлина върху ефективните лечения, се появяват дори иновативни терапии. Ето няколко от най-добре проучените терапевтични подходи:

✓ Когнитивна поведенческа терапия

Това е вид терапия, която ви помага да идентифицирате мисловни модели, които не са полезни за вас. След това се научавате как да замените тези мисли и поведение с по-здравословни такива.

✓ Междуличностна терапия

Този тип психотерапия се фокусира върху разрешаването на конфликти в личния, социалния или професионалния ви живот. Помага ви да подобрите комуникативните си умения и да формирате силни лични връзки с другите.

✓ Психодинамична терапия

Това е форма на психотерапия, която ви помага да разберете как миналите събития могат да имат отрицателно въздействие върху вашето психическо и физическо здраве днес.

✓ Психоанализа

Тази терапия се основава на теориите на Зигмунд Фройд. Тя включва изследване на подсъзнателните мотивации и желания, които могат да повлияят на вашите взаимоотношения и мисли.

Вашият терапевт може да използва методи или техники от различни подходи за приспособяване на терапията към вашите нужди. Освен това някои терапевти се специализират в определени модалности, като изкуство, игра или животински терапии.

Психотерапията може да се провежда лично или онлайн с помощта на професионален психотерапевт. Може да се направи самостоятелно или в група. Семейства и двойки също могат да търсят консултации заедно.

Кой е добър кандидат за психотерапия?

Психотерапията е ефективна за лечение на голямо разнообразие от психични заболявания и поведенчески проблеми, включително:

  • депресия
  • тревожност
  • хранителни разстройства
  • възстановяване след травма - посттравматично стресово разстройство
  • скръб или загуба
  • проблеми в отношенията
  • стрес
  • ниско самочувствие
  • основни житейски преходи

Психотерапията работи най-добре, когато сте отворени да споделяте мислите и чувствата си с психотерапевт. Хората от всички възрасти, включително децата, могат да се възползват от терапията, както и хората с различен произход и способности. Най-добрите кандидати за психотерапия са тези, които са готови да се появят, да се отворят и да свършат работата, необходима за постигане на трайна промяна.

Най-важното нещо, което трябва да имате предвид, е, че психотерапията отнема определено време и то е индивидуално при всеки отделен човек. Формирането на връзка с вашия психотерапевт няма да се случи за една нощ и промяната на мислите и поведението, които не работят за вас, е постепенен процес.

Това също може да ви хареса

crossmenu