Опасности на пътя при мокро време

една публикация на  hubavica.eu от 27/05/2021

Най-сериозните проблеми при шофиране по време на дъжд - аквапланинг, опасности при завои и за какво да внимавате в населените места. Не винаги пътните условия са идеални, запознати ли сте обаче с опаснотите при шофиране върху мокри настилки? Основната разлика между шофирането по мокър и сух път е в коефициента на сцепление. Пряката връзка между автомобила и пътя са гумите и мястото на което те допират до асфалта в контактните си точки. Има ли момент, в който не го допират?

АКВАПЛАНИНГ

За да се получи аквапланинг са необходими висока скорост и дълбока вода. Навлизайки върху нея чисто физически гумата не успява да насмогне с изтласкването на водата и реално се повдига отгоре върху водата. В този момент допира с асфалта просто изчезва и коефициентът на сцепление става нула.

Или натискате спирачката или разклащате волана наляво-надсно - тези действия обаче са погрешни, защото когато автомобилът отново намери сцепление обикновено довежда до завъртане или инцидент.

Ако колата се движи с висока скорост и изтласва някакво количество вода, точно тук това количество вода става по-голямо и съответно по-дълбоко. Ако в този момент натиснете спирачката е сигурно, че ще загубите управлението си над автомобила.

Обикновенно дълбоката вода се слива с мокрия път и ако човек не се вгледа специално може дори да не забележи, че му предстои да премине през опасен участък. Следващия път когато карате по мокър път, следете колите пред вас през какво минават и ако видите, че те в определен момент изтласват повече вода встрани, логично е че предстои  и вие да премине през дълбока вода.

Под дълбока локва не се има предвид 10-15 см, а се визират тези малки вадички, които се образуват когато е запушена шахтата или поради някаква друга причина. Когато само левите или десните гуми навлязат в аквапланинг, отново се получава дисбаланс в управлението, който шофьорите инстинктивно се опитваме да избегнем с волана.

Съветът е, ако видите течаща вода на пътя да се опитате да я избегнете. Повечето места на които се образуват аквапланинги са обозначени със знаци и не трябва да ги пренебрегваме, защото дори когато е спряло да вали, опасността все още не е преминала. Най-добрият начин да се справите с аквапланинга е да елиминирате единия от двата фактора - подберете такава скорост с която да се чувствате уверени, че няма да се получи аквапланинг. Ако все пак някъде се случи да попаднете на аквапланинг, най-добре е да не правите нищо, а да изчакате автомобила да премине дълбоката вода и след това да намалите скоростта с която пътувате. Аквапланингът не е единствената опасност, която може да ви се случи по време на мокро време.

В дъждовно време по извънградските пътища трябва много да внимавате и да разпознавате радиуса на завоите, които предстои да направите. Най-опасни са така наречените затварящи се завои - това са завои,  които започват като лек завой,  но завършват като остър. Основната грешка е че навлизаме със скорост, която е подходяща за лекия  завой, но когато дойде време  за острият завой автомобилът вече изпада в недозавиване или презавиване. И ако за сухо време тези грешки не се наказват скъпо, то за мокрото съвсем не е така. Именно поради липсата на достатъчно сцепление на тях се случват най-много пътни инциденти.

Не е добра идея да минаваме през локви, особенно по непознати пътища. Под водата може да има голяма дупка, за която да не знаем.  При дъжд задължително трябва да следите за спазване на безопасна дистанция и скорост като в градски условия това са основните причини за пътните инциденти. В тези ситуации спирачният път значително се увеличава заради намаленото сцепление, но много шофьори не взимат проблема под внимание особено на местата, на които асфалтът е гладък.

Качеството и състоянието на гумите са решаващи при лоши метеорологични условия. Всяка гума има протектор, чийто нарези за проектирани така, че да успяват да изтласкват водата под нея за постигане на максимално добро сцепление. При новите гуми това се постига лесно, тъй като грайферът е около 8мм, но с времето дълбочината на грайфера намалява поради износване и колкото по-малък е той, толкова по-лесно се губи сцепление.

За да няма проблеми при мокро време малко време най-важно от всичко е да се движите с подходяща скорост на безопасна дистанция и с добри гуми.  Също така от първостепенно значение е видимостта като не трябва да допускате запотяване на стъклата и мажещи чистачки.

Това също може да ви хареса

crossmenu