Тайното оръжие срещу Ковид 19 - Имунитетът

една публикация на  hubavica.eu от 27/05/2021

В тези странни времена на безпрецедентна пандемия от новия вирус Ковид 19 е по-важно от всякога да познаваме тялото си и да знаем каква е неговата сила.

Докато се чудим с какви маски или дезинфектанти да го направим, много от нас забравят, че най-мощната защита срещу вируси и бактерии е имунитета на собственото ни тяло.

ИМУНИТЕТА - СИЛАТА ВЪВ ВАШЕТО ТЯЛО

Най-общо казано имунитетът е антивирусната система на тялото ни и нейният софтуер присъства във всеки един орган. Много от тях имат индивидуални защити, но често всички работят в синхрон, за да ни излекуват като работата на имунната ни система е да засича, неутрализира и предпазва навлизането на бактерии, вируси и гъбички, които са опасни за здравето ни.

Всъщност имунитетът е втората най-сложна структура в тялото ни. Истинските войни в редиците на имунитета са белите кръвни телца, антителата, лимфните системи, далака, костния мозък и тимусната жлеза. Изненадващо или не, кожата също е част от имунната ни система. Порите в нея изпускат масла които убиват бактериите още преди да са проникнали. Имунната ни система е разделена на две категории - вроден имунитет и адаптивен или познат още като придобит имунитет.

Вроденият имунитет е генетичен и се предава от родител на дете като най-често взимаме имунните си гени от майките си. Придобития имунитет зависи повече от нас самите и се изгражда вследствие на това как живеем, с какво се храним какво и колко спим. Сигурно сте чували че имунитетът има и памет. Това е истина, защото придобития имунитет е и механизъм, който запомня как да се справи с определени вредители и да ни защитава от тях за вбъдеще. Именно затова и прекомерното миене на ръце може да се окаже вредно, защото така не даваме шанс на организма ни да се запознае с новите патогени и вредители и да изгради защита срещу тях.

Това обаче съвсем не означава, че трябва да спрете да си миете ръцете, защото знаете, че точно в този момент на пандемия от Ковид 19 е нужно максимално да се дезинфекцирате.

Според някои експерти дори не е добра идея да се използват твърде много антибактериални продукти, за да почистваме работното си място. Това е така, защото лишаваме имунитета си от възможност за спаринг с новите бактерии и вируси и така той няма да може да изгради защита срещу тях. Всъщност на този принцип работят и повечето ваксини. Те вкарват малка доза от новия вирус в тялото ни и така дават възможност на имунитета ни да го изследва, да го разручи и да изгради собствена защита срещу него.

В един здрав организъм концентрацията от бели кръвни телца е между 4 000 и 11 000 клетки в микролитър. По време на раждане обаче белите кръвни телца при жените достигат до 25 000 на микролитър, за да предпазят бебето и майката от инфекции. Микролитърът е много по-малък от една капка. Белите кръвни телца се произвеждат от имунната система на костния мозък. Това е една от причините хората с ампутирани крайници да страдат от по-слаб имунитет.

Когато настинете и не се чувствате добре, високата температура и треската не са предизвикани от самата болест, а от имунната система. При по-висока температура вирусите и бактериите оцеляват доста по-трудно. Такъв е случаят и когато ни потече носът -  секретът не е продукт на самата болест, а е щит създаден от имунната система. Ако трябва да сме точни, повечето алергии са вследствие на неправилната работа на имунитета ни. Системата засича нов обект около нас например пухчетата от глухарчетата, решава, че той е вреден, въпреки че не е и така реагира с кихане, отделяне на секрет и така нататък.

Това също може да ви хареса

crossmenu