Специфични типове автомобилни гуми

една публикация на  hubavica.eu от 28/05/2022

В тази статия ще откриете видовете специфични автогуми и как са направени гте и ще разберете какво има в една гума. Ще разберете какво означават всички числа и маркировки на страничната стена на гумата и част от тайните на гумата.Типове специфични автомобилни гуми :

Енергоспестяващи гуми

Компаниите за производство на автомобилни гуми се справят с иновациите като произвеждат гуми, обозначени като „ENERGY saver“ (енергоспестяващи), които обикновено осигуряват по-малко динамични възможности от „обикновените“ гуми по отношение на спирачния път и сцеплението в завои, особено на мокро, но могат да направят забележими разлики в икономията на гориво в зависимост от приоритетите ви.Енергоспестяващите гуми често се монтират като оригинално оборудване на икономични хибридни или електрически автомобили, защото помагат на производителите на автомобилите да постигнат целите си за ефективност, които често са били жизненоважни за данъчните облекчения на различни пазари.

Нископрофилни гуми и високопроизводителни гуми

Ефективните гуми имат тенденция да имат странична стена с нисък профил - нископрофилни гуми, което означава, че дълбочината на гумата е малка в сравнение с ширината.Нископрофилните автогуми обикновено са на алуминиеви джанти с по-голям от стандартния диаметър, а компактната странична стена е проектирана да подобри стабилността на гумата, когато е подложена на екстремни условия, които много мощен автомобил може да генерира – отново при спиране, завиване и ускорение. Високопроизводителните гуми са конструирани да издържат на движение при високи скорости за дълги периоди и са изработени от гумени смеси, специално направени така, че да осигуряват максимално сцепление. Техните високи характеристики в сравнение с обикновенните гуми определят и това, че обикновено са по-скъпи и по-малко издръжливи.Има и автомобилни гуми, предназначени предимно за използване на писта като те имат все по-малки шарки на протектора, но имайте предвид, че докато се насочвате през полухлъзгави гуми към напълно хлъзгави гуми, които са незаконни за пътна употреба.

Run-flat гуми

Run-flat гуми се монтират стандартно от няколко производители на автомобили - най-вече BMW. На теория можете да сложите на колата си run-flat гуми, но имайте предвид, че автомобилите, оборудвани с тези гуми, имат специално настроени системи за окачване, за да се справят с по-твърдите странични стени. Начинът, по който колата ви се движи и управлява, може да бъде засегнат, ако направите подобна смяна на типа на гумите. Ще ви е необходима и система за следене на налягането в гумите (TPMS), за да ви предпази от неволно движение със спукана гума за по-дълго или при по-високи скорости.Много по-лесно и по-препоръчително е да преминете от run-flat гуми към нормални гуми отколкото обратното. Някои шофьори избират да направят това, тъй като цената на run-flat гумите обикновено е значително по-висока. По-твърдото естество на страничните стени на гумите, означава, че те също могат да намалят значително комфорта на возене. Само бъдете информирани, че автомобилите, снабдени със стандартни гуми run-flat, може да нямат къде да съхраняват резервна гума, така че може да сте принудени да носите резервената си гума в багажника.Друг тип гуми, който става все по-популярен като потенциална алтернатива на run-flat гуми, е уплътнена гума като ContiSeal. Тя има лепкав вискозен уплътнителен слой вътре в гумата, който е в състояние да запечата пукнатини с диаметър до 5 мм и по този начин да предотврати потенциално катастрофално изпускане на въздуха на първо време. VW ги използва за VW Passat от години и става все по-популярен тип гуми и при други марки автомобили.

Офроуд гуми и 4х4 гуми

Като цяло те биват гуми за всички терени или гуми за кал. Гумите за всички терени са проектирани да се използват предимно на асфалт, но с възможност за сцепление с кални пътища и други насипни повърхности, докато гумите за кал са съвсем различно нещо.По принцип, ако вашият SUV прекарва 80% от движението си на асфалт, тогава гумите за всички терени са най-добрите за вас. Ако 80% от пътя си прекарвате извън пътя, тогава гумите за кал са най-добри за вас.Можете да различите двата вида от пръв поглед, тъй като гумите за всички терени имат сравнително нормален, но едър модел на протектора, позволяващ прилично сцепление и представяне на и извън пътя. Гумите за кал имат много по-агресивен модел на протектора, с много по-големи пролуки между блоковете на протектора. Това е чудесно за намиране на сцепление върху лепкава кал, скала или чакъл, но значително намалява гуменото контактно петно, когато шофирате по асфалт, което означава, че ще получите много по-малко сцепление по асфалтиран път.

Това също може да ви хареса

crossmenu