Избелване на зъби – при зъболекар или в домашни условия?

една публикация на  hubavica.eu от 05/10/2021

Всеки от нас иска да има красива усмивка, а към постигането ѝ хората се стремят от векове. Преди да се развият модерните технологии, за достигане на оптимална белота са се използвали натурални средства. Но днес има много по-ефективни методи за тази цел.

Какви варианти за избелване на зъби има?

С естетичната процедура избелване на зъби става премахването на оцветяванията по зъбите и те стават по-блестящи и бели. Всъщност това е химичен процес, който се базира на взаимодействието между избелващия агент и оцветяванията. Реално избелващо действие към момента имат пероксидите. Всяко едно избелване на зъбите става с използването на някаква форма на пероксид. 

Като варианти за избелване се практикува извършването му в кабинета на стоматолог или в домашни условия. След прегледа зъболекарят преценява кой метод е за предпочитане.

Избелване в стоматологичен кабинет

Избелването в кабинета на зъболекаря отнема 1-2 часа. Преди самата процедура се прави почистване на зъбната повърхност и зъбния камък. Специалистът поставя усторазширител за по-добра видимост и нанася специален гел върху венците за защита от избелващия агент.

Следва равномерно нанасяне на избелващия агент по зъбната повърхност. Активирането на водородния пероксид става с лазерен лъч или светлина от избелваща лампа. За достигане на желания цвят са нужни няколко нанасяния и последващи активирания.

Процедурата завършва с десенсибилизираща терапия, предотвратяваща появата на чувствителност на зъбите.

Кабинетно избелване може да се направи и без шини с три намазвания с гел през 20 мин.

Избелване в домашни условия

При този метод избелването се прави вкъщи, като за целта стоматологът изработва индивидуални шини на пациента. Нужни са няколко посещения при специалиста.

По време на първия преглед става определянето на цвета на зъбите – първо на началния, а след това и на желания след избелването. Вземат се и отпечатъци от двете челюсти, за да могат да се изработят индивидуални шини.

Те се изпробват при второто посещение, а стоматологът обяснява и показва как да се нанася гелът и колко време трябва да действа. Задължително се правят контролни прегледи на няколко дни, за да се определи ефектът от избелването. Обикновено това става около 10-ия ден. Ако няма добри резултати след 12-ия ден, курсът може да се удължи, като се поставят допълнителни шприци.

Избелващите агенти не унищожават зъбния емайл, защото при своето действие извличат различните органични оцветители и дентина. При всички случаи не трябва да пристъпвате към избелване без консултация със стоматолог. Заложите ли на професионално избелване на зъби, цената ще си заслужава заради по-голямата безопасност.

Традиционни методи

Има редица алтернативи за избелване на зъби, познати като традиционни методи. Това са избелването с лимонов сок, сода бикарбонат, кокосово масло, активен въглен, паста за зъби и др.

При тяхното използване обаче трябва да сте много внимателни, защото в съдържанието на някои от тези продукти има абразиви, а други спомагат за увеличаване на чувствителността на зъбите, действат за разграждане на емайла и др. 

Избелването с лентички е доста популярно и ефективно, но също трябва да потърсите съвет от стоматолога си дали може да третирате зъбите си с тях.

Ако се колебаете кой от методите за избелване да изберете, за предпочитане е да се спрете на професионално избелване при зъболекар.

Какви са предимствата на избелване на зъбите при зъболекар?

С професионалното кабинетно избелване ще получите предимства като:

  • съобразяване със здравословното състояние на пациента;
  • кратка продължителност на процедурата;
  • елиминиран риск от увреждане на зъбите и венците;
  • еднократно избелване в клиниката;
  • видим ефект непосредствено след манипулацията.

За избелване на зъби цената, на която ще бъде извършена процедурата, зависи от използваното оборудване, както и от качеството на материалите.

За да запазите постигнатия резултат, поддържайте зъбите с ежедневно четкане и избягвайте силно киселинните или богати на танини храни и напитки.

Това също може да ви хареса

crossmenu