Добавки с витамин Д – как да ги приемаме за оптимални резултати

една публикация на  hubavica.eu от 26/09/2021

Витамин Д е изключително важен, но за съжаление, малко храни са истински богати на него. Затова е по-трудно да бъде набавян само с правилна диета. И тъй като една голяма част от световната популация е поставена под риск от дефицит, добавките, включващи витамин Д, са едни от най-разпространените. Освен това има и много съпътстващи фактори, които могат да повлияят на добрата абсорбция на витамин Д, включително кога и как приемате дневната си доза. В редовете по-долу ще намерите полезни съвети как да приемате витамин Д, така че да извлечете максимална полза.

Защо трябва да приемаме добавки, съдържащи витамин Д?

Витамин Д се различава от традиционните витамини, тъй като се разглежда и като хормон, който се продуцира от кожата в резултат на излагането на слънчева светлина. Приемът на достатъчни количества витамин Д е есенциален за здравето ни. Според проучванията витамин Д има отношение към имунната система, костите и др.

Оказва се обаче, че витамин Д се съдържа в твърде малко хранителни източници, което го прави труден за набавяне, ако не прекарваме значително време на слънце и тялото не го продуцира само. При възрастните хора, както и при хората с по-тъмна кожа, по-лесно се стига до дефицит. Така добавките се оказват лесен и ефективен начин да посрещнете нуждите си от витамин Д, особено ако сте в риск от дефицит.

По-добра абсорбция с храна

храни с витамин д

Витамин Д е мастноразтворим витамин, което означава, че не се разтваря във вода. Най-добрата абсорбция в организма идва с прием на мазни храни.

Поради тази причина се препоръчва непосредствено преди или след прием на добавка с витамин Д да консумираме и по-мазни храни за по-добра усвояемост.

Авокадото, ядките, семената, млякото и млечните продукти, яйцата са храни, които подпомагат по-доброто усвояване на витамина от организма.

Добавете го в сутрешната си рутина

Много хора, приемайки витамин Д, го правят като първото нещо сутрин. По-удобно е, а и не мислите за приема му през целия ден. Това, разбира се, важи с особена сила, ако трябва да приемате повече от една добавка на ден. Важно е обаче да помните, че усвояването на витамин Д е по-добро с мазна храна, така че го приемайте непосредствено преди или след закуска.

Приемането на витамин Д в късните часове от деня може да има неблагоприятен ефект върху съня. Според някои проучвания ниските нива на витамин Д в кръвта крият риск от проблеми със съня – лек и неспокоен сън с по-кратка продължителност. От друга страна обаче, има и проучвания, според които високите нива на витамин Д имат отношение към по-ниските нива на мелатонин – хормона, „виновен“ за добрия ви сън.

Категорични доказателства за това, че приемането на добавки с витамин Д вечер могат да повлияят на съня, няма. Въпреки това, бихме ви препоръчали, както споменахме и по-горе, да го добавите към сутрешните си ритуали.

  • Приемът на хранителни добавки е ефективен и лесен начин да повишите нивата на витамин Д в организма си.
  • Приемът на витамин Д с храна повишава неговата ефективност, тъй като е мастноразтворим.
  • Перфектното време през деня, в което да приемате витамин Д, не е категорично установено.

Това също може да ви хареса

crossmenu