Всичко полезно за градината

една публикация на  hubavica.eu от 20/02/2023

Исторически погледнато, най-масовите зеленчуци и подправки отглеждани в градини са домати, краставици, чушки, зеле, моркови, маруля, лук и магданоз и копър. Ако искате да започнете да отглеждате собствена продукция във вашата градина, трябва да имате хубави оградни пана или оградна система от мрежи, която да е максимално стабилна и висока. Така ще сте по-спокойни, а и цялата ви градина ще изглежда много по-красива и завършена.

Подготовка на градината

Преди да преминете към засаждането на каквото и да било в градината, трябва да премахнете с градински инструменти или да изскубете тревата с ръце. След това е добре да прекопаете с лопата и да обърнете няколко пъти почвата. Така аерирате пръстта и всички полезни качества са оптимизирани.

Компост и тор: Хубаво е след това да добавите известно количество обогатен тор от магазина поне в началото, а ако почвата е нискокачествена е добре да има по-голямо количество тор. Компоста можете да си приготвите и сами или са го закупите от магазин, но той дава много по-добри възможности за подобряване на почвата.

Тест на почвата: Добре е да направите тест на почвата, особено в областта на новите градински мрежи и пана, за да разберете каква е киселинността и алкалността на почвата и нейните хранителни стойности. Тестът ще ви покаже и как можете да подобрите почвата и дали е добре да са в близост до оградните мрежи, за да даде максимума на растенията.

Компост: Добавка от определено количество компост, за да подхраните почвата е добра идея, но трябва да внимавате с него и да използвате подходящи градински инструменти. Градините с качествени оградни пана, добре организирани пространства и място за отглеждане на зеленчуци е добре всяка година да имат добавки на полезна органична материя с оптимални хранителни вещества.

Засаждане на градината

Когато сте подготвили своята градина с оптимални оградни мрежи или пана, аерирали сте почвата и сте избрали най-добрите градински инструменти за поддръжка и обработване, е време да засадите семената като следвате инструкциите. Хубаво е да покриете семената с определено количество почва, за да увеличите шансовете им и да им помогнете да покълнат. 

Разсад: Ако не искате да чакате много и да се тревожите дали ще покълнат семената, можете да си купите разсад от някой градински център. Трябва да гледате да са здрави растения, които са хубаво засадени, да нямат следи от боледуване и наличие на насекоми, както и да имат добре развити корени. Внимавайте при засаждането им, да не са в близост до вашите оградни мрежи и пана, както и да не са в пряк контакт със зона барбекю или зоната с детски съоръжения във вашата градина. Тряба да са на максимално слънчево и безопасно място.

Хубав ден за засаждане:Засадете растенията в хубав ден без вятър, по-следобед или рано вечер, за да не прегреят, изсъхнат или увехнат. Хубаво е да ги поливате с маркуч или лейка преди да ги  засадите, за да няма възможност да изсъхнат. Можете да ги подредите на оградните мрежи и удобно и бързо да ги полеете наведнъж.

Изкопайте дупка достатъчна за корените и притиснете добре почвата като след това поливайте с обогатен разтвор. Засадете всички растения на оптимално разстояние спрямо изискванията на опаковката. За да предпазите от вятър и слънце новите насаждения е хубаво да ги покриете за няколко дни с пластмасов съд, не затворени херемтически. 

В заключение, ключът към успешната градина е първо да имате здрави, добре изградени и издръжливи оградни пана или мрежи. Не става въпрос само за материала, от който са направени, а и за дизайна на оградата. Вече сте наясно с останалите неща, които трябва да съобразите при засаждането и поддържането на вашата зеленчукова градина.

Това също може да ви хареса

crossmenu