Как да си водим записки на лекции

една публикация на  hubavica.eu от 28/04/2021

Воденето на записки е популярна техника за научаване на материал и начин за предаване на знания. Целта на това да записваме чутото е да може след време да ссе консултираме с важната за нас информация, защото човешката памет не е безкрайна и не може да запомним абсолютно всичко, което се говори в лекцията.

Естетвено не е нужно по време на урока да отбелязваме всичко с най – големите подробности – необходимо е да осмислим чутото, да съкратим темата до най – основното, което ще ни е нужно, да съкращаваме думите ако трябва по начин, по който после ще ни е лесен да разберем, да си нахвърляме най – важните моменти като тирета или по някакъв друг начин, по който след това ще можем по – лесно да се ориентираме, като започнем да го учим. Няма да сгрешим и ако си отбелязваме някоя и друга велика мисъл на достойния за уважение професор, която рано или късно ще ни послужи за нещо.

Всички сме присъствали, някои от нас дори и сега посещават уроци по история, философия, география и други. Но малко от нас осъзнават колко много можем да си улесним работата чрез правилно, точно и чсно направено планче. Например вместо да седим и да чакаме да свърши поредния отегчителен урок по български или литература, можем да го направим по свой начин интересен и разбираем, правейки си различни таблици, благодарение на които ще разнообразим и олекотим учебния процес. Нека да дам един пример:

Ето така изглежда един разказ на преподавателя по философия:

Платон е обективен идеалист. Според него има два свята: свят на идеи и свят на сенки. Човек първо е бил идея в света на идеите, където всичко е съвършено и идеално – доброто, истината, и красотата. След това чрез материя преминава в света на сенките, който е още материален свят и далеч не съвършен, защото доброто, истината и красотата там съществуват заедно със своите противоположности – зло, грозно и лъжа. Всеки човек може да познае света на идеите, но само 1 на 10 000 мъдрец може да си го припомни. Така философа създава първата цялостна философска затворена система.

Така разказано може да ни е малко суховато, малко скучно и неразбираемо. Но ако си го направим малко по – интересно под формата на таблица:

1-вата цялостна затворена философска система ➞ Платон

свят на идеи ➞ чрез материя ➞ свят на сенки ➞ сетива на човека (мислене, припомняне) ➞ познание ➞ връщане отново в света на идеите

=> Платон е обективен идеалист и изгражда цялостна затворена философска система

Или можем да кажем, че записките освен да имаме черно на бяло учебния материал, имат още една функция – по свой начин да предадем това, което сме разбрали и да направим по – забавно научаването му.

Това също може да ви хареса

crossmenu