Как да си водим дневник

една публикация на  hubavica.eu от 28/04/2021

Един от най – добрите начини за организиране на работата и справяне със стреса е дневникът. Воденето на такъв и споделянето му с хората, имащи сходни с нашите интереси е нещо прекрасно и дори може да доведе до задълбочаване на отношенията помежду ни и разбирателството. Той може да Ви бъде почивка от натоварения ден, осмисляне на нещата или изграждане на план за деня. Ще ни е полезен и ако започнем диета като си записваме бележки, свързани с хранителния ни режим, дневното меню, килограмите, които искаме да намалим, и промяната, която наблюдаваме.

В работата също ще ни е по – лесно ако си водим дневник – представляващ планиране на бизнеса или трудовата дейност – цели, които трябва да постигнем, методи и стратегии, които ще използваме, и времето за изпълнение на този план, а също и в ученето използвайки го ще постигнем голям напредък, пък и усвояването ще е може би по – ефективно. Нека да споменем, че това освен средство за постигане на нещо определено е и нашето тайно място, където можем да изразим себе си, своите мисли, идеи, впечатления и проблеми, да си зададем въпроси относно важните неща за деня, притежавайки пълна свобода – без притеснения дали някой ще ни критикува или съди ако нещо сме объркали. Там няма правила, всеки има възможността да изрази своята индивидуалност.

Дневникът най – често възниква вследствие от хаоса в главата ни, проблеми, които ни мъчат и искаме да ги споделим някъде, където да сме сигурни, че няма да бъдат използвани срещу нас, желание за самопознание и усъвършенстване. Можем да си записваме и важни дати, свършени или предстоящи задачи, творчески идеи. Но как да го правим? Хубаво е да бъде непрекъснато в нас – в дамската чанта, на бюрото, на нощното шкафче, и когато изпитаме нужда да запишем нещо, да го използваме без значение колко често ще е това. Разбира се не е желателно да се впускаме в някакви ненужни и дълги подробни описания, превръщайки писането в нещо отегчително и досадно, което поглъща цялото ни време. Основните неща за отбелязване са: датата, града, в който се намираме, описание на важните задачи за изпълнение, ако това ще ни улесни може да добавим и рисунки, чертежи, картинки, поставяне на въпроси и даване на отговор, подчертаване, удебеляване на най – спешните неща, препинателни знаци, схеми, таблици и т.н. Нашия дневник може да бъде под формата на електронен файл или хартиен носител.

Но това са само предложения, всеки сам определя структурата и начина за неговото създаване, защото писането трябва до доставя удоволствие. Когато вече сме свършили всичко, което сме си поставили за цел винаги може да спрем да се занимаваме с него и след време при нужда да продължим. Много интересно е когато след година или две случайно се натъкнем на него и прочетем написаното забелязвайки, че сме осъществили всичко, което пише там, наблюдаваме огромна промяна, израстване или наличие на по – различен мироглед и начини за работа. Ще си припомним мигове на страх, притеснения, депресия или еуфория, дълъг и упорит процес на учене, гняв или щастие. Защото това е човешкия живот – една сцена, на която непрекъснато се сменят изпълненията и ролите – радостни и тъжни, добри и лоши,понякога чувствайки се уверени, а друг път усещайки нестабилност, и всички те съпътствани с постоянен труд. Но основното е, че сами избираме своя живот и в каква насока той да се развива. Дневникът е само средство, инструмент, който спомага за изпълнението на нещата, от които се нуждаем, и с който можем да контролираме и следим развитието си.

Ако Вие имате изработени някакви проекти, схеми, модели или да го наречем дневници, или след прочитането на тази статия решите да си направите такива, за да ви бъде по – лесно ученето и ние ще се съобразим с това, работейки по тях.

Това също може да ви хареса

crossmenu